A kezdetek

Jégkorong. Kanada egyik nemzeti sportja - vágják rá a legtöbben. Így igaz, azonban a kanadai jégkorong, mint sport nem csupán világhírnévvel, hanem széles körben elterjedt kultúrával is rendelkezik. Olyannyira, hogy a különféle jégkorong játékok a nagy gazdasági világválság (1930-as évek) óta részei a kanadai gyerekek, illetve felnőttek szabadidős tevékenységeinek.

Ezek a játékok sokféleképpen csoportosíthatóak, így például megkülönböztetünk hokis társasjátékokat, mágneses elven működő hokiasztalokat, ütős hokijátékokat, asztalihokit, valamint a hazai közönség számára talán legismertebbet, a léghoki játékok csoportját.

Hokis gyerekjátékra gondolva, a legtöbbünknek egy fehér, jégpálya alakú játék jut eszébe, melyen apró színes, jégkorong-játékos figurákat lehet irányítani a pálya két végéből kilógó rudakkal.

A cikket továbbolvasva kiderül az olvasó számára, hogy milyen fejlődésen, viszontagságokon, trendeken ment keresztül a játék, mire elnyerte mai formáját.

Munro úr karácsonyi ajándéka

Az asztali hoki feltalálója és megalkotója egy Donald H. Munro Sr. Don nevű kanadai állampolgár volt. A játék keletkezésének körülményeit sokféle történet homályosítja. Az egyik legjobban elfogadott história szerint Munro az első játékot az észak-torontói otthona pincéjében készítette el 1932 karácsonya tájékán. Mint háromgyermekes apa, a válság közepén, nem engedhette meg magának, hogy ajándékokat vásároljon. Épp ezért könnyen elérhető, meglévő anyagokból dolgozott. A szomszédságból szerzett néhány fémdarabot, míg a faanyag beszerzését nemes egyszerűséggel megoldotta: felesége vasalódeszkáját darabolta fel. Karácsony napjára el is készült a történelmi tárggyal. Később, a játék családon belüli sikerén felbuzdulva, elvitt néhány darabot az Eaton’s Áruházba. Jutalékért cserébe hagyta ott a játékokat, de még haza sem ért, azok szinte azonnal elkeltek, sőt mi több, további megrendeléseket is kapott.

 • Az Eaton’s Áruház katalógusában megjelent Munro-fél hokijáték. Kép forrása: vgwoodplans.com

  Az Eaton’s Áruház katalógusában megjelent Munro-fél hokijáték.

  Kép forrása: vgwoodplans.com

 • Egy jó álapotban lévő '30-as évekbeli fa asztalihoki. Kép forrása: hockeygods.com

  Egy jó álapotban lévő '30-as évekbeli fa asztalihoki.

  Kép forrása: hockeygods.com

 • A fajátékok korszakának vezető darabja. Kép forrása: gamesmuseum.uwaterloo.ca

  A fajátékok korszakának vezető darabja.

  Kép forrása: gamesmuseum.uwaterloo.ca

 • A burlingtoni cég egyik korai játéka. Kép forrása: classicauctions.net

  A burlingtoni cég egyik korai játéka.

  Kép forrása: classicauctions.net

 • A 6 Man National Hockey Game fonott kapuja. Kép forrása: nitzyshockeyden.blogspot.com

  A 6 Man National Hockey Game fonott kapuja.

  Kép forrása: nitzyshockeyden.blogspot.com

 • A torontói Hockey Hall of Fame. Kép forrása: gocanada.about.com

  A torontói Hockey Hall of Fame

  Kép forrása: gocanada.about.com

 • A kép 1967-ben készült. Idősebb Donald H.Munro középen, két fia között áll.

  A kép 1967-ben készült. Idősebb Donald H.Munro középen, két fia között áll.

  Kép forrása: tablehockeyheaven.com


Egy másik történet szerint anyagi gondjain akart segíteni, ezért építette, míg egy harmadik forrás alapján egy arra járó üzletember tanácsára vitte el az áruházba.

Bármelyik sztori legyen is igaz, az biztos, hogy vállalkozást alapított, mely szépen gyarapodott. Eleinte kis manufaktúraként üzemelt Torontó belvárosában, végül az ontarioi Burlingtonba költözött a cég.

Az első szériákat, melyek mai szemmel nézve igencsak “fapadosak” voltak, a gyűjtők a “fajátékok” korának nevezték el. Ez érthető is, hiszen a játék inkább hasonlított egy lefektetett fa flipperhez két kapuval a végén, mint egy asztali hokihoz. Ennek ellenére töretlen siker övezte, melynek egyik oka a pálya közepén elhelyezkedő enyhe domborulat volt. Emiatt ugyanis, egy nyugodt pillanatuk sem volt a játékosoknak, hiszen egyszer támadóhelyzetbe, máskor pedig védekező helyzetbe kerültek az állandóan mozgó korong miatt. Az első feljegyzett ár a “fajátékok” időszakából az 1939-40-es Easton’s őszi-téli katalógusból maradt fenn. E szerint, a Munro Standard Model-t 4,95 Kanadai dollárért hirdették.

Kattints ide, a folytatásért:  Fejlődéstörténet

Források:
peterreynolds.ca
en.wikipedia.org/wiki/Table_hockey_games
tablehockeyheaven.com
tablehockeygames.com